Ook draadloos veilig op vakantie

Ook draadloos veilig op vakantie

Over de voordelen van gratis wifi hoeven we niet te discussiëren. Op vakantie is het zeker een uitkomst, zeker als je graag een fotootje deelt op Instagram of Snapchat. Off-line vakantie is een luxe die niet voor iedereen is weggelegd…

Hoe gemakkelijk gratis wifi ook is, we moeten rekening houden met de risico’s. Wie doet het niet: gewoon klikken op ‘verbinden’ bij het eerste gratis netwerk dat je tegenkomt?
Wie vraagt zich daarbij af of het veilig, echt of legitiem is?

Het lijkt erop dat we doodgemoedereerd onze personalia weggeven aan een onbekende die een wifi-netwerk aanbiedt in een hotel of bar. Wat kan ons gebeuren?

Nou, heel wat. Als ons wifi-verkeer in verkeerde handen komt, leg je mogelijk je hele digitale privéleven bloot. E-mails kunnen gelezen worden, of er kan illegaal toegang tot je computer, tablet of telefoon verkregen worden. De foto’s die je op Facebook plaatst, je Tinder-profiel, het telefoonnummer van je dochter. De keuze is reuze. Gelukkig kun je ook veel doen om de risico’s te beperken.

Hieronder geef ik tien tips:

  1. Vermijd ‘open’ netwerken. Netwerken waarvoor je niet hoeft in te loggen zijn per definitie risicovol. Je wifi-verkeer is voor iedereen te zien en te lezen. En de apparaat is voor iedereen te bereiken. Wil je dat?
  2. Controleer of je het goede netwerk gebruikt. Vraag de aanbieder (de mens achter de balie of achter de bar) naar de naam en het wachtwoord van het netwerk, dan weet je in elk geval wie de aanbieder is.
  3. Let op dat er om een wachtwoord wordt gevraagd. Zonder wachtwoord heb je te maken met een open netwerk (zie 1.). Verwacht je een wachtwoord te moeten ingeven en wordt het niet gevraagd? Dan heb je bijna zeker met een hackpoging te maken.
  4. Gebruik (zo mogelijk) HTTPS. Internetadressen beginnen met http://…; https://… is de veilige variant hiervan, herkenbaar aan het hangslotje in de browserbalk. Daarmee voorkom je dat het verkeer door derden wordt gelezen (als je ook de drie voorafgaande tips hebt opgevolgd).
  5. Zorg dat je computer, tablet of smartphone voorzien is van de nieuwste updates en patches. Doe dit voordat je vertrekt. En voortaan minimaal elke week. Patchen en updaten is echt essentieel om je apparaten veilig te kunnen gebruiken.
  6. Vermijd gevoelige informatie. Telebankieren, online betalingen, medische gegevens of e-mail wissel je uit met een bekabelde verbinding of ten minste met een zeker-te-weten-veilig wifi-netwerk.
  7. Selecteer zelf je netwerk en schakel ‘automatisch verbinden’ uit. Dan kun je niet per ongeluk op een onveilig netwerk terechtkomen.
  8. Gebruik, waar mogelijk, 2-factor authenticatie. Het systeem waarbij je een wachtwoord en een token gebruikt. Of een SMS met een beveiligingscode ontvangt. Daarmee bevestig je dat je contact hebt met de partij die je verwacht.
  9. Log uit als je klaar bent. Hoe langer je ingelogd bent, hoe groter de kans dat er op je verbinding wordt ingebroken.
  10. Zet wifi uit als je het niet gebruikt. Dan weet je zeker dat je veilig bent (en het spaart je batterij).

Prettige vakantie iedereen!

Reageren is niet mogelijk.
Secured By miniOrange